Personliga verktyg
Du är här: Hem Gasapparater - Inomhus Gasspisar och hällar Installation

Installation

Information kring installation av gasspisar och -hällar

Installationen ska alltid göras enligt tillverkarens installationsmanual och den svenska Energigasnormen.  Apparaten ska vara CE-märkt och ha en svenskspråkig manual. Apparaten ska också vara godkänd för Sverige och anpassad till den aktuella gasen. Särskilt för gasspisar och -hällar ska kontrolleras att munstycken (dysor) och gastryck är valda för stadsgas, naturgas eller gasol. En felaktig inställning kan resultera i dålig förbränning och säkerhetsrisker. Det kan jämföras med att en elapparat, till exempel ett resestrykjärn, är inställd för 110 V i stället för 230 V om det används i Sverige.

Anvisningar om installation av köksutrusning för hushåll respektive restaurangkök kan hämtas kostnadsfritt på Energigas Sveriges webbplats, Anvisningar för installation av hushållsapparater för matlagning. Anvisningarna ger en praktisk tolkning av Energigasnormen.

Exempel på installation av gasspisar är också beskrivet i DGC väglednming 26 Installation af gaskomfur (Installation av gasspis)

Om gasspisen ska drivas med gasol finns ytterligare information hos Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB och broschyren"Tänk först - Tänd sedan" från Energigas Sverige.

Dokumentåtgärder