Personliga verktyg
Du är här: Hem Gasapparater - Inomhus Gasspisar och hällar

Gasspisar och hällar

Gasspisar har en bred användning i hushåll, restauranger och storkök. I Sverige används gasspisar i dag framför allt i de områden där stadsgas ersatts av naturgas eller naturgasluftblandning. I Sverige har omkring 100000 hushåll gasspis i dag, varav merparten i Stockholm. Användning av gasspisar i ett hushåll är inte begränsad till hus som är anslutna till ett gasnät. En gasspis kan även kopplas in till gasol. Det finns begränsningar i hur stora gasolflaskor som får förvaras i ett hem. Se vidare avsnittet om installation.

Modern mat lagas enkelt med en gasspis eller gashäll. Gasspisar finns i modeller från relativt enkla standardspisar till exklusiva modeller med upp till 150 cm bredd och upp till sex brännare. Några dyra modeller kan förses med brännare speciellt avsedda för avlånga fiskgrytor och det finns gashälalr med bränanre för wokgrytor. Ofta används argumentet att gasspisar är de professionella kockarnas förstahandsval.

  • Enkel att reglera och ändra temperatur

  • Ingen eftervärme

  • Inga särskilda krav på material i kastruller och grytor

  • Enkel rengöring

En gasspis har öppen förbränning där avgaserna leds ut genom spiskåpan till ventilationssystemet. Avgaserna är då utblandade med med rumsluft och nedkylda. Se avsnittet om installation för att se vilka regler som gäller för installationen. Gasspisar kan ha gas- eller elugn.

 

Typer/modeller

Fristående gasspisar finns i många oliak modeller och utföranden, från 50 cm bredd till 150 cm bredd. En vanlig gasspis har fyra brännare, ofta i tre olika storlekar. Gasspisen har gas- eller elugn. Det finns dyrare modeller som har både el- och gasugn.

 

Med to ovne, ElectroluxMed 2 ovne, Smeg

Utöver gaspisar finns ett brett urval av hällar för inbyggnad. Det finns även gasugnar för inbyggnad:

  • Antalet brännare och storlek

  • Placeringen av brännarna.

  • Blandning av gas och eldrivna hällar

  • Material: rostfritt stål, emalj, aluminium, glaskeramik osv.

Dokumentåtgärder